På gång i köket

Köket - På gång

Skolköket på Rudolf Steinerskolan

Att laga mat till 250 personer och mellanmål till 80 är ett stort och viktigt uppdrag tycker vi. Samtidigt är det SÅ roligt att laga mat till eleverna som är snabba med feed-back och som ofta sticker in huvudet i köket för att byta några ord. Klass 1-3 äter i sina klassrum och de övriga klasserna kommer till matsalen i skolans nedre våning vid lunchen. Två klasser äter samtidigt och det är ganska skönt att slippa vara för många som äter på en gång för det är trevligt och lugnt. De elever som äter i matsalen turas om att hjälpa till med städningen och det tackar vi för!

Det är roligt att kunna berätta att råvarorna som används i köket är ekologiska till ca 90 procent. Vi serverar vegetarisk mat fyra dagar i veckan och när vi har kött eller fisk så är det oftast KRAV-märkt. Vi gör flera sallader, röror och råkost till dagens maträtt och det finns knäckebröd och smör. Vi mjölksyrar också egna grönsaker på hösten som serveras i matsalen när de blivit klara.

För de elever som har överkänslighet mot gluten bakar vi eget bröd på bl.a havremjöl och bovetemjöl, inga färdiga mixer med tillsatser. Vi har också alternativ för de som är känsliga för laktos, mjölkprotein, ägg mm. Alla ska få en god skollunch.