På gång i köket

Köket - På gång

 

Skolköket på Rudolf Steinerskolan

Att laga mat till 250 personer och mellanmål till 80 är ett stort och viktigt uppdrag tycker vi. Samtidigt är det SÅ roligt att laga mat till eleverna som är snabba med feed-back och som ofta sticker in huvudet i köket för att byta några ord. Klass 1-3 äter i sina klassrum och de övriga klasserna kommer till matsalen i skolans nedre våning vid lunchen. Två klasser äter samtidigt och det är ganska skönt att slippa vara för många som äter på en gång för det är trevligt och lugnt. De elever som äter i matsalen turas om att hjälpa till med städningen och det tackar vi för!

Det är roligt att kunna berätta att råvarorna som används i köket är ekologiska till ca 90 procent. Vi serverar vegetarisk mat fyra dagar i veckan och när vi har kött eller fisk så är det oftast KRAV-märkt. Vi gör flera sallader, röror och råkost till dagens maträtt och det finns knäckebröd och smör. Vi mjölksyrar också egna grönsaker på hösten som serveras i matsalen när de blivit klara.

För de elever som har överkänslighet mot gluten bakar vi eget bröd på bl.a havremjöl och bovetemjöl, inga färdiga mixer med konstiga tillsatser. Vi har också alternativ för de som är känsliga för laktos, mjölkprotein, ägg mm. Alla ska få en god skollunch.

Vad händer i köket

Vecka 2

Ny termin, nytt köksteam!
Vi välkomnar Maja, vår nya stjärna!
Vi tackar Sofie och önskar henne lycka till på nya jobbet.
Här i köket ser vi fram emot nya utmaningar och planerar goda rätter.
Vi ses!
/Marie och Pernilla

Vecka 48

Ny vecka, nya utmaningar. Vår stora kokgryta som hjälper oss göra pasta, soppa, gröt och mumsiga grytor har gått sönder så lite improvisation och en menyändring krävdes förra veckan. Man inser hur stor del av vår verksamhet är beroende av denna kokgryta. Som tur är ska vi titta på en bättre begagnad snarast och förhoppningsvis har vi snart en funderande gryta igen.

I skrivande stund är det 1 december och som vanligt har terminen gått fortare än man kan förstå… Den nya konstellationen i köket fungerar väldigt bra och vi har så roligt! Allra roligast är när barnen kommer in och berättar att de tyckt om maten. På grund av grythaveriet serverade vi (köpta, ekologiska) potatisbullar igår och aldrig är väl stämningen så uppskruvad som dessa dagar :-). Många mätta och glada elever lämnade matsalen igår. Utan att vi hade lagat en enda sak. Tur att vår egen mat också får så goda recensioner!

För er som har barn på fritids så vill vi påminna om att lämna in fritidslapparna i tid så vi kan planera lovmaten till era barn.

I morgon blir det en favoritsoppa för många: potatis och purjolök. Och till det blir det surdegsbröd och goudaost. Väl mött, alla elever!

 

Vecka 46

Trots lite tråkigt väder och att det några dagar kändes som solen inte kom upp alls så har vi haft en väldigt fin vecka i köket. En liten incidenter som elfel på stora grytan gjorde att många kastruller fick användas till pastakokningen (15 kg!) och tomatsåsen kokades i stekbordet. Tur att reparatörerna är snabba att rycka ut.

PÅ onsdagen kom Regnbågsbarnen och åt hos oss eftersom de sett en teaterföreställning på skolan. Det kändes väldigt ovant att se så SMÅ barn i vår matsal. De var jätteduktiga! Inte lätt att bära och balansera allt genom korridoren till diskstationen…

Glada barn denna veckan har ätit bland annat köttfärslimpa, falafel i Libabröd och kikärts-stroganoff.

I helgen blir köket basarlokal och matsalen förvandlas till spöktunnel. Hoppas vi ses!

 

Vecka 44

Under veckan har vi haft det lugnt och skönt med bara Regnbåges barn och en liten skara fritidsbarn. Det har funnits gott om tid att planera, städa och göra sådant som vi inte haft ro att göra hittills.

Temaveckan var en stor hit och många elever vill gärna ha fiskbullar, falukorv i ugn och dumplings igen! Det var så roligt att se elevernas fina alster i de olika salarna. Färgglada tovade bollar, batikfärgade tyger och keramikverk…Barnen i alla klasser hade en härlig vecka, det märktes.

Förhoppningsvis har ni alla haft en skön lovvecka med frisk luft och mys. Vi ser fram emot glada barn på måndag igen 🙂

Vecka 42

Tiden går så fort, snart dags för höstlov! Köket har under veckan gjort bland annat spenatsoppa, potatisomelett med svampstuvning, currygryta och panerad fisk med remouladsås. Många glada elever sticker in huvudet och säger att det var gott, vi blir jätteglada för varje ”tack för maten”!

Vi har fått ett tillskott i köket i form av Pernilla Andersson. Hon ska ta över Stines roll eftersom hon snart går på barnledighet. Pernilla  är 27 år gammal och själv tidigare waldorfelev som just flyttat till Göteborg från Delsbo. Välkommen!

Nu tar vi ett djupt andetag och laddar för morgonens 60-talsrätt 🙂 Temavecka!

 

Vecka 40

Nu är vi full styrka i köket igen och veckan har flutit på bra med hjälp av duktiga vikarier som kan rycka in. Fredagens italienska tomatsoppa gick åt som smör i solsken och falafeln var också mycket uppskattad. Planering inför temaveckans matsedel sysselsätter oss. Mumsig rätt från 70-talet? Hmmm…Fast tacos måste vi ju ha med! Vecka 43 är snart här så nu gäller det att bestämma sig. Det är alltid lika roligt med speciella evenemang i köket.

Någon gång under nästa vecka kommer vi få tillskott i form av Amina som ska hjälpa oss med disk och städ några timmar varje det. Det kommer bli en stor avlastning för oss, dagarna i köket är riktigt hektiska! Fast alltid roliga!

Vecka 39

På grund av sjukdomar i köket lämnar vi uppdateringarna här på is ett par veckor. Återkommer snart!

Vecka 38

Oj, så varmt det har varit! Det är varmt i köket till vardags men denna vecka har varit extrem. Med ett par ugnar på, ett stekbord, en stor kokgryta… Och en diskmaskin som snurrar ca tre timmar så blir det svettigt värre. Tacksamma för svalare väder nästa vecka 🙂

Under onsdagen fick vi springa ut för brandlarmet gick och det märktes resten av dagen. Allt blev klart i tid men lite snärjigt var det.

En stor glädje under veckan var när vi fick börja lägga upp de mjölksyrade grönsakerna som nu är färdiga! Milda goda rivna morötter och härlig strimlad vitkål med äpple. De serveras regelbundet i matsalen och till de andra eleverna från och med nu. Om era barn inte har ätit mjölksyrat tidigare så fråga dem om ett tag och se vad de tyckte. Så vrålnyttigt att alla borde äta en matsked om dagen som medicin även om man inte är tokig i smaken.

Vecka 36

Hoppsan! Så var ännu en vecka i skolköket över. Tiden går så fort! Vi har lagat mumsiga saker och planerat framtiden. Det som satte guldkant på vår vecka var ett mejl vi fick från en mamma i klass 1. Det måste delas med fler :

Hej.
Jag är en mamma till en flicka i klass 1.

och….jag ville bara ge er en eloge för all fin mat ni lagar!
Min dotter säger jämt att det är gott så förväntningarna är alltid ganska höga på era matlagningskunskaper men nu slog ni nog rekord ändå med förra veckans soppa! Lite skeptiskt frågade jag henne om spenatsoppan var god i fredags varpå hon svarade -jättegod! *imponerande*
Och igår när jag hämtade henne så frågade jag vad hon hade ätit till lunch och hon berättade men det var inte lunchen som stod i fokus utan då utbrister hon:
”-Mamma vet du vad vi fick till mellis på fritids? den där goda spenatsoppan igen, -DEN ÄGER!!!!!!”

Tänkte bara att ni skulle höra det! Att eran soppa ÄGER! 🙂 stort smajl från en mamma.

Klart man är glad att få jobba i vårt skolkök när man gör små godingar så glada 🙂

Vecka 35

Disk, disk och mera disk. Denna vecka känns det som om mer än hälften av vår tid gått åt till disk. Stora gratängbleck med fastbränd gräddsås, bunkar och cirka 150 tallrikar, glas och bestick efter varje lunch är över. Diskrummet blir som en regnskog och man svettas ymnigt medan maskinen går för högtryck. Kanske var det bättre förr när klasserna hämtade maten och åt i klassrummen och allt diskades av elever och lärare? Nej, förresten …Det är så mysigt att ha en matsal där man ser barn och vuxna sitta tillsammans och äta och prata och skratta. Att få en paus från sitt klassrum och kanske sitta med en kompis från en annan klass en stund är säkert väldigt trevligt.

Det har varit en rolig vecka och jag tror många har varit glada för veckans meny. Nästa vecka kör vi igen!

Snart är det dags att flytta krukorna med mjölksyrat till kylen 🙂

 

Vecka 34

Tala om full rulle! Första hela skolveckan av terminen gick verkligen snabbt. Tydligen är vi många fler elever i matsalen i år för ett extra bord och stolar fick bäras in. Det åts glatt av pizza, potatis- och purjolökssoppa och spaghetti med köttfärssås bland annat.

Det är verkligen roligt att möta alla barn!

Mycket ska planeras, startas upp och alla förråd behöver fyllas på efter sommarens uppehåll. Stora leveranser har det blivit!

På fredagen tackade vi av Axel som jobbat länge i köket men som nu börjar en utbildning på universitetet. Förhoppningsvis kan han dyka upp som vikarie om det behövs. Lycka till, Axel!

Under kommande vecka kommer porslinstallrikar inhandlas  till klass 1, 2 och 3 för att undvika för mycket plaster på skolan.

 

Vecka 33

Denna vecka har det hänt många härliga saker! Fest med tårtbitar till alla skolans elever och de gamla eleverna som fanns här på jubileumsuppropet. Mycket går att genomföra med god planering 🙂

Fredagen ska det mjölksyras kål och morötter. Tack kära Torsten Palm som kommer och handleder oss så fint. Om ett par månader finns det extra goda godsaker till skollunchen.

Väl mötte till ett nytt läsår. Vi ser fram emot att laga maten!

 

 

Den 1 augusti öppnade skolköket igen. Fritids och Regnbågen ska ha lunch och mellanmål. Vissa förändringar har skett, i köket kommer nu Stine, Marie och Sofie arbeta.

Just nu är det fullt upp med planering, beställningar, städning, boning av golv och så vidare. Det ska bli superskoj att komma igång igen!